” Skal jeg blive hjemme” og andre Corona-spørgsmål

…som lederen pludselig skal kunne svare på.

På det sidste har jeg talt med flere ledere af SMV’er, som fortæller mig at dette med Corona – det giver altså også ledelsesmæssige udfordringer på alle mulige måder. Fordi pludselig forventer deres medarbejdere, at de også skal svare på alle mulige Corona-relaterede spørgsmål. Og det skal lederen jo sådan set også, i disse tider må det være en del af lederrollen. Men hvad kan man gøre, for at forberede sig på, at svare på – og tage stilling til spørgsmål, som man ikke tidligere nogensinde har behøvet at tage stilling til, eller svare på for den sags skyld?

De spørgsmål eller issues der opstår, falder typisk i 2 kategorier:

MÅ jeg møde ind på arbejde?

SKAL jeg møde ind på arbejde?

Hvordan skal jeg vide om vedkommende må, eller ikke må møde på arbejde?

”Min søns kammerats lillesøster går i klasse med én, som går til orienteringsløb sammen med én, der er testet positivt for Covid-19. Må jeg møde på arbejde?”

Det kan være et pænt stressende spørgsmål som lederen lige skal tage stilling til, 5 min inden dagens første møde. ”Hvor f… skal jeg vide det fra?!”… er der nok flere end en enkelt leder der har tænkt i den situation. Her må rådet være: som leder er det en god idé at sætte dig grundigt ind i de gældende retningslinjer. Hvis du ikke kan finde svaret på nettet, kan du altid tage fat i din arbejdsgiverorganisation, hvis du er medlem af sådan én. Du kan også ringe til Corona Hotline. Pointen er, at det er smart at gøre det INDEN din medarbejder ringer til dig og er i syv sind. Noter forskellige scenarier (og svaret på disse) ned, som du kan hive frem når det gælder.

Hvad gør jeg, hvis en medarbejder nægter at komme på arbejde fordi vedkommende er bange for Corona?

Mange ledere har i det seneste 6 måneder oplevet et nyt dilemma: hvad stiller man op med en medarbejder, der simpelthen er bange for at gå på arbejde pga. Corona? Især hvis frygten i lederens øjne er ubegrundet, da man lever op til samtlige forholdsregler og ikke har andre medarbejdere der er syge eller har testet positivt for Covid -19.

Her er rådet: slå antennerne ud, brug din empati, din fornuft og vær fleksibel. Følg med i hvad der ellers sker med hensyn til Corona-situationen. Hvis smittetrykket er steget og der er indført nye restriktioner, kan det være en god idé at lade de medarbejdere der ønsker det (og hvor det kan lade sig gøre) arbejde hjemme. Hvis smittetrykket i samfundet ellers er lavt, og alle retningslinjer på arbejdspladsen er overholdt, må du vurdere fra sag til sag.

Sådan helt arbejdsretligt gælder, at hvis risikoen for at blive smittet på job er så konkret, at medarbejderen kan anskueliggøre, at ”sikkerhed, sundhed eller integritet” er truet, vil pågældende kunne blive hjemme med løn. Ellers ikke. Med andre ord sidder arbejdsgiveren oftest med de bedste kort på hånden. Men spil nu de kort fornuftigt….

Pøj pøj med det – this too shall pass ?

Del artikel