Derfor skal dine medarbejdere på kursus

Overvejer du, om det nu også virkelig kan svare sig at sende medarbejdere på kursus eller efteruddannelse? For det er jo ikke ligefrem gratis. Kurset koster, og derudover skal vedkommende selvfølgelig også være væk fra arbejdet i den tid kurset varer. Og hvis Bjarne nu i forvejen er ok til sit arbejde, selv om han måske er ufaglært, og aldrig selv har udtrykt ønske om uddannelse… Well, så skal der VIRKELIG gode argumenter på bordet!

Heldigvis er der faktisk en håndfuld rigtig gode argumenter. Og nogle af dem vil måske overraske dig.

 

Virksomheder lever af kompetencer

De kompetencer virksomhedens medarbejdere samlet set har, er det virksomheden lever af og det som skal hjælpe virksomheden med at opfylde missionen. Medarbejderne skal sikre at de mål man har sat sig som virksomhed bliver opfyldt, og dermed vækst og produktivitet. Der er faktisk desværre ingen smutveje, der er ikke noget som helst, der kan opveje for manglende faglige og personlige kompetencer. Sådan er det bare, men heldigvis er det ’a fair game’. Det samme gælder således også for dine konkurrenter

Virksomheder som har en uddannelses plan for sine medarbejdere, har det ikke fordi de bare gerne vil være søde ved sine medarbejdere. Uddannelse og udvikling er ikke udelukkende en personalegode. Virksomheder der har en uddannelses plan, og sørger for at deres medarbejdere bliver opkvalificeret med de kompetencer fremtiden kræver, gør det fordi de simpelthen tænker strategisk. De gør det fordi de vil vokse, og fordi de gerne vil stå stærkt i konkurrencen – også i fremtiden. Og her skal der understreges, at det at tænke strategisk bestemt ikke er en luksus der kun er forbeholdt de store virksomheder – og også her gælder de samme regler for alle.

At der er en sammenhæng mellem udvikling af medarbejdere og produktivitet og vækst, er der ikke noget nyt i. Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan?

Her er et kort overblik over de fordele der typisk følger med uddannelse:

 

  1. Faglighed – medarbejderen får en større faglighed. Det er det, de fleste nok umiddelbart tænker, når man siger ’uddannelse’.

 

Men der er mere!! Bare se her:

 

  1. Overblik – man kan overskue større processer og bliver mere bevidst om sig egen rolle i ’det store billede’. Medarbejderen kan dermed arbejde mere effektivt og også med andre typer opgaver. Man også arbejde mere selvstændigt. Man oplever ofte, at man kan bruge medarbejderen til andre og flere opgaver. Og det synes jo de fleste medarbejdere også er ret berigende – hvilket i sin tur bidrager til øget motivation og trivsel.
  2. Evnen til at håndtere kompleksitet – hvis man får et bedre overblik, bliver evnen til at se sammenhænge og strukturer, skærpet. Som der hvor mennesker skal samarbejde med hinanden på tværs af virksomheden, mellem faggrupper og mellem virksomhed og kunder, til gavn for forretningen.
  3. Arbejdsglæde, trivsel og fastholdelse – medarbejderen der får kurser og uddannelse af sin arbejdsgiver, føler sig set, hørt og værdsat. Det skaber arbejdsglæde, motivation og god kultur på arbejdspladsen. Det bidrager til at medarbejderne er mere loyale overfor sin arbejdsplads og arbejdsgiver, og bliver nemmere af fastholde. Der skal altså mere til end bare lidt højere løn, hvis konkurrenten gerne vil hapse medarbejdernene.
  4. Rekruttering – de virksomheder som har et godt renommé og er kendt som en virksomhed der satser på udvikling af sine medarbejdere, har sjældent svært at rekruttere nye medarbejdere. Og mere er der vel ikke at sige om det…

 

 

 

 

Del artikel