Stop med at lede efter den ‘perfekte organisation’

På et tidspunkt i min karriere skiftede jeg fra en mindre konsulentvirksomhed til en meget stor, global virksomhed. Begrundelserne var mange og beslutningen var velovervejet. Efter mange år i den samme virksomhed var jeg nået til vejs ende og kunne ikke udvikle mig mere, fagligt og personligt. Men udover det, var jeg færdig at arbejde i en virksomhed med en meget flad organisation. Der var selvfølgelig en chef, men i øvrigt stod det alle ret frit at have en mening om alt, kun at lave det man syntes var sjovt, at deltage i samtlige ledelsesbeslutninger, og at til enhver tid udfordre de samme beslutninger, også efter at de var blevet vedtaget. Der var ingen jobbeskrivelser, ingen tydelig arbejdsdeling eller ansvarsområder. Det gav en dejlig fleksibilitet og der var masser af kreativitet, men for strukturelsker som mig, kan det også på et tidspunkt blive lidt for meget af det gode. Derfor søgte jeg mig bevidst til Kæmpe Organisationen A/S med mange tusinde ansatte i mange lande over hele kloden.

Og her fik jeg struktur for alle pengene. Der var processer der skulle følges uanset opgavens størrelse, beslutninger blev truffet et (for mig) hemmeligt sted, der var hierarkier, der var siloer, der var politisk spil, der var træghed, spildt tid og KPI’er. Det blev ganske enkelt for meget af det gode. Videre!

Til den næste organisation, som var en del mindre og noget fladere. Jeg var tættere på beslutningerne. Og der var oftest ikke ret langt mellem beslut og eksekvering. Der var en stor faglighed og der var en tydelig arbejdsdeling. Meget tydelig. Faktisk var siloerne så tætte, at kun ganske lidt information og viden lækkede fra den ene afdeling til den anden. Der var ca 14 trappetrin og en rejse rundt om jorden mellem 2 og 3 sal. Jeg syntes at følelsen af at vi alle arbejdede mod det samme mål, ikke helt var til stede.

Er det noget du kan kende? At egentlig være ret tilfreds med dine arbejdsopgaver, glad for dine kollegaer og stolt af din faglighed, men så alligevel føle at organisationen og organisationskulturen ikke helt svarer til din opfattelse af hvad en god organisation er? Sandheden er jo nok, at der simpelthen ikke eksisterer en ’one size fits all’ når det kommer til organisationer. Organisation, kultur, processer – det udgør sammen ”virksomheden”, et kompliceret økosystem som nogle arter trives godt i, mens andre synes at organisationen har en dårlig pasform.

Hvis jeg skulle beskrive den Perfekte Organisation, så ville det være en organisation som er stærkt drevet af en fælles vision. Det er en organisation hvor man har et skarpt blik for hvilke kompetencer man har, hvor ingen er drevet af en personlig agenda, hvor viden flyder frit og deles, hvor alle ved lige præcis hvad der forventes af dem, men ikke hvordan opgaven skal udføres. Der er ikke langt mellem beslutning og eksekvering. I min Perfekte Organisation er alle opgaver organiseret som projekter, hvor de forskellige projektgrupper bliver sammensat på baggrund af det fælles mål for opgaven og ikke blot ud fra hvilken afdeling man arbejder i. I min Perfekte Organisation må man gerne fejle, så længe man er klar på at dele sine erfaringer og lære af sine fejl og lade læringen komme hele organisationen til gode.

Men den perfekte organisation er jo bare en illusion og fremfor alt er en organisationen aldrig statisk. Netop derfor det er så vigtigt, at vi hver dag arbejder på at gøre det bare lidt bedre, for lederen at være den bedste udgave af sig selv, som motiverer sine medarbejdere til at bidrage til at skabe en organisation og en kultur, hvor intet gnaver eller sidder skævt, en rummelig organisation hvor man gerne vil være og en organisation hvor man samles om visionen.

Ja det er min vision. Men vi er alle forskellige. Hvordan ser DIN perfekte organisation ud?

Hvad jeg laver nu? Tja, jeg har simpelthen fundet en organisation der er skræddersyet til mig. Der er mange udfordringer og høje krav, på den sunde måde. Jeg bringer min faglighed i spil stort set hver dag. Der er meget kort mellem beslutning og eksekvering. Jeg laver mange fejl – og lærer heldigvis rigtig meget af dem, til gavn for organisationen. Jeg vælger og sammensætter selv mit projektteam og det er forskelligt afhængig af hvad opgaven går ud på. Det eneste negative er, at lønnen til tider er ret ussel og min chef ofte er helt urimeligt kritisk til det jeg leverer. Hvor jeg arbejder? Jamen jeg er jo selvstændig….

www.pankehr.dk

Del artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.