Dagens HR-dilemma: ”Er løn hemmelig?”

På min arbejdsplads er vi ikke omfattet af overenskomst og løn er individuel. Jeg aner ikke hvad mine kollegaer tjener, fordi det er ikke noget vi snakker om. Faktisk er det vores chef, der har fortalt os at løn er hemmelig her i virksomheden. Det står sågar i min ansættelseskontrakt, så jeg har ikke ligefrem lyst til at spørge hvad de andre tjener og jeg går ud fra at jeg heller ikke må svare hvis jeg selv bliver spurgt. Selvfølgelig er jeg lidt nysgerrig på hvad de andre, der laver det samme som mig, har i løn. Men det er også lidt fordi jeg synes det er svært i lønforhandlingen. Jeg vil jo ikke komme med et helt urealistisk krav, men på den anden side er det da også top-nederen, hvis de andre tjener mere end mig (og vi laver det samme arbejde)’

Ja hvordan forholder det sig egentlig: må man som arbejdsgiver kræve og sågar skrive i ansættelseskontrakten, at løn er hemmelig i virksomheden? Det korte svar er: nej, det må man ikke. Ligelønsloven siger, at du må fortælle enhver om din løn, selv om du bliver bedt om at holde dine lønoplysninger for dig selv. Også hvis det står i ansættelseskontrakten. Du må altså gerne fortælle dine kollegaer hvad du tjener.

Én ting er selvfølgelig hvad loven siger, en anden er kulturen. På mange arbejdspladser er det tabu at tale om løn. Og mange har det egentlig ret fint med ikke at fortælle sine kollegaer hvad man får i løn. Man skal bare være bevidst om, at det forhold er noget der primært gavner arbejdsgiveren og ikke i ret høj udstrækning medarbejderne. Der giver medarbejderen en ret skidt forhandlingsposition, hvis det reelt kun er chefen der ved hvad løn niveauet er i virksomheden og hvad de andre tjener.

Og derudover, er det måske en fordel (for arbejdsgiveren altså) at løn ikke er noget man taler om. Fordi hvis ingen ved hvad de andre tjener, og der ikke er nogen gennemsigtighed omkring løn, så behøver man som chef heller ikke at forklare hvilke specifikke kriterier der ligger til grund for eventuelle lønforskelle mellem medarbejdere med samme anciennitet og faglige områder. At Bjarne tjener mere end Leif er der jo ikke noget mærkeligt i – men for alle parter, vil det være en fordel at vide hvilke kriterier der gælder. Måske er Bjarne bare dygtigere end Leif? Fair nok. Men så ville det måske være en fordel for Leif at vide, hvad der skal til for at han bliver ligeså dygtig og dermed tjene lige så meget som Bjarne…

Del artikel