Må man holde snefri?

Sneen vælter ned, vejene er ikke ryddet endnu, DSB-møllen er gået helt i stå, cykel duer jo næppe og du aner simpelthen ikke hvordan du skal komme på arbejde. Så må man vel gerne holde snefri?

Tja, ligesom tilfældet er med udtrykket ’varmefri’, så må man her skuffe. Der ikke noget der hedder ’snefri’, desværre. Som udgangspunkt er det altid dit eget ansvar at møde på arbejde – selv om det lyder strengt. Men hvis alle transportmuligheder er udtømte og du må blive hjemme; kan din arbejdsgiver så virkelig forvente at du møder på arbejde, og får det konsekvenser hvis du ikke gør?

Svaret er, at hvis du vitterlig ikke kan komme på arbejde pga. vejret og du i god tid har meddelt din arbejdsgiver at du ikke har mulighed for at møde i dag (eller først har mulighed for at møde senere), så må din arbejdsgiver ikke bruge det mod dig i form af en advarsel, opsigelse eller lignede. Til gengæld har du ikke ret til løn under dit fravær.

Hvis arbejdspladsen til gengæld vælger at lukke pga. vejret, og du synes at DET godt nok var ærgerligt, fordi nu havde du jo lige fundet dine gamle langrendski frem og var klar til at kæmpe dig på arbejde mod alle odds – så kan du i det mindste glæde dig til, at du i denne situation har ret til løn, da det er arbejdsgiveren der har valgt at lukke biksen og ikke tage mod arbejdskraften.

Hvis man er arbejdsgiver, er det her dog en oplagt mulighed for at være lidt smart og score nogle gode points. Statistisk set er der altså ikke ret mange dage om året i Danmark, som vi kan forvente at medarbejderne ikke møder på arbejde pga. sne. Hvorfor ikke være lidt large i den situation? Hvis medarbejderen har ringet til dig og meddelt at det er umuligt at komme på arbejde de nærmeste 2-3 timer, så lad endelig være med at trække vedkommende i løn. Du ved jo, at om blot få timer eller i morgen, så er der igen ryddet for sne og der er ingen undskyldninger ikke for at møde på arbejde. Det er god karma at være lidt large i den situation, og det får du garanteret igen i form af tilfredse og loyale medarbejdere, som føler at deres arbejdsgiver har deres ryg. Også i snevejr.

Del artikel